Żywe Muzeum Obwarzanka.
ul. Ignacego Paderewskiego 4 (Rynek Kleparski)
9 grudnia Sobota
godzina 11:00 – 12:00
(9:45 – 10:45 druga grupa Extreme, jeśli będzie ponad 20 chętnych)
Ilość uczestników: Max 20 osób/warsztat.
Koszt: 16zł/osobę
Zapisy u Bartka przez email: bartekzbop@gmail.com
LICZBA MIEJSC OGRANICZONA!
W sobotę, zgodnie z dewizą „ucząc – bawić, bawiąc – uczyć” proponujemy rozrywkę edukacyjno-kulinarną. Poznacie obwarzanka – to niepozorne kółko z ciasta jest związane z Krakowem od ponad 600 lat. Kochają go Krakusi i turyści, gościł na stołach dworu królewskiego na Wawelu, a powiadają że zajadał się nim sam smok wawelski!
Na początku listopada w Krakowie powstało Żywe Muzeum Obwarzanka. Mamy wyjątkową okazję, by być jednymi z pierwszych, którzy własnoręcznie spróbują wypleść krakowskiego obwarzanka (ja bym powiedział precla, ale kto mnie tam słucha). W wiadomych kręgach krakowskich mówi się, że taki osobiście wykonany obwarzanek sprawdzi się doskonale jako remedium na kaca po piątkowym misiowym przywitaniu.
Podczas pokazu poznacie wszystkie sekrety obwarzanka krakowskiego, historię oraz unikatowy proces produkcji, a co najważniejsze spróbujecie swoich sił w roli piekarza i stworzycie własnego obwarzanka. Piekarze z Muzeum obwarzanka upieką i taką gorącą i pachnącą pamiątkę zabierzecie ze sobą.
Plan podstawowy to grupa do 20 niedźwiedzi o godzinie 11:00, gdyby jednak więcej osób było chętnych na taką rozrywkę, istnieje możliwość stworzenia drugiej grupy (tzw. „Grupy Extreme”) o godzinie 10:00. Zapisy u Bartka przez email: bartekzbop@gmail.com
Koszt tej pysznej zabawy to, ustalone krakowskim targiem, 16 zł od misia. Konsumpcja wliczona w cenę.
Bartek nie odpisuje na maile….
Już przekazaliśmy Twoją mu Twoją prośbę. Przepraszamy.